УНИЦЕФ стартира кампания “Невидимите деца”
News.dir.bg - 18 Февруари 15:13
Може да подкрепите кампанията чрез SMS на номер 1021 или на www.unicef.bg.
Днес се състоя официалното представяне на кампанията на УНИЦЕФ “Невидимите деца” за децата с увреждания.

Участие в пресконференцията взеха Октавиан Бивол, Представител на УНИЦЕФ за България, Весела Банова (детски психолог); д-р Мечкунова (детски психиатър); Христо Христозов, Национален директор на Спешъл Олимпикс България; Росен Дльогов и Спаска Топалова, златни медалисти, алпийските ски от Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс в Айдахо'2009.

Участниците призоваха присъстващите да видят “невидимите деца” и отговориха на въпросите – Кой са тези деца? Какъв е проблемът? Какво е решението?
“Нашата цел е да променим с ваша помощ начина на мислене и отношението към тези деца. Да започнем да подчертаваме техните способности, умения, постижения.”- заяви председателят на УНИЦЕФ за Българя, Октавиан Бивол.


Kампанията “Невидимите деца” ще обхване периода февруари – май 2009. Тя цели да постигне промяна в нагласите към «различните», «невидимите» деца, които сме свикнали да наричаме деца с увреждания, с интелектуални затруднения, с проблеми в душевното здраве, деца с проблемно поведение или деца със специални потребности. Тези деца и техните семейства са постоянно изправени пред редица трудности в ежедневието си. А трудностите, най-често са резултат от средата им на живот, отношението на обществото към тях, а не последствие от техните увреждания. Техните и възможности са подценявани, а нуждите им са пренебрегвани. Като основен проблем пред децата с увреждания и техните семейства, д-р Мечкунова отбеляза: “ В България или не се предоставят терапевтични грижи за тези деца и техните семейства, или ако има такива – те са малобройни и платени. Именно този факт прави услугите, недостъпни за децата, отглеждани в семействата и за децата от домовете. От друга страна, липсата на подкрепа и услуги към семействата ги кара да изоставят децата си в домове, защото не знаят как да се справят с проблема или се притесняват от дискриминацията и негативното отношение на обществото към «различните».”

Друга цел на кампанията е да подкрепи проекта «Детският кът за развитие» в гр. Русе, който е представлява нов модел за интегрирани услуги в общността за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства. «Детски кът за развитие» ще предоставя психологическа подкрепа и терапия за децата с увреждания и техните семейства. Реалните резултати ще бъдат по-доброто интегриране на децата, подобряване на техните способности за общуване, достигане на техния пълен потенциал, превенция на изоставяне, по-добра грижа и т.н.


На въпроса “Защо УНИЦЕФ стартира тази кампания?”, г-н Октавиан Бивол отговори: “Защото там, където другите виждат проблеми, ние виждаме възможности. Защото там, където другите виждат тежест, ние виждаме гордост. Защото там, където другите виждат бреме, ние виждаме любов. Защото най-уязвимите деца са наш приоритет.”
У нас / Общество


ОЩЕ НОВИНИ 

Потресаващо зверство с българин в Италия!
Plovdiv24.bg - 17 Май 18:30
У нас / Общество
 
Пожар горя в автоморга в столичния квартал “Люлин“
Агенция КРОСС - 17 Май 18:00
У нас / Общество
 
Потресаващо зверство с българин в Италия!
Varna24.bg - 17 Май 17:57
У нас / Общество
 
Веселин Плачков ще ръководи театъра в Казанлък
Varna24.bg - 17 Май 17:40
У нас / Общество
 
Море от треви в Пловдив
Plovdiv24.bg - 17 Май 17:31
У нас / Общество
 
Веселин Плачков ще ръководи театъра в Казанлък
Ruse24.bg - 17 Май 17:25
У нас / Общество
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
18:35 Economynews   Икономика / Бизнес
Рублата изпревари бразилския реал
18:30 Plovdiv24.bg   У нас / Общество
Потресаващо зверство с българин в Италия!
18:27 БГНЕС   По света / Политика
От Япония до Замбия – как менструалният цикъл на жените става платен
18:25 БГНЕС   Спорт / Други
Томова с убедително начало на Ролан Гарос
18:21 БГНЕС   Спорт / Други
Финалите на УЕФА – ексклузивно в каналите на bTV Media Group
18:20 Economynews   Икономика / Бизнес
1.08 млрд.евро разплатени по ОПТТИ
18:17 БГНЕС   Спорт / Други
Стеф Хютън попадна във временния състав на Англия за Европейското
18:10 Economynews   Икономика / Бизнес
4.5% ръст на БВП
18:07 Profit.BG   Икономика / Бизнес
5 умения, с които ще тласнете кариерата си напред още тази година
18:02 БГНЕС   У нас / Престъпност
Йомов е пуснат, баща му и брат му остават в СДВР

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « май 2022  
П В С Ч П С Н
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.