Откраднаха царско орле на 40 дни от гнездото му
Птицата е от световно застрашен вид
Откраднаха царско орле на 40 дни от гнездото му
News.dir.bg - 24 Юни 12:23
Малко царско орле на 40 дни беше откраднато във вторник срещу сряда през нощта от гнездото му в Сакар.
Птицата е от световно застрашен вид, от който са останали само около 20 двойки в България. Царският орел е защитен както от българското, така и от европейското законодателство - вписан е в Червената книга и в Приложение № 1 на Директивата за птиците на Европейския съюз. Престъплението е извършено през нощта, когато смяната на доброволеца от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), който охранява гнездото, е била приключила. Бракониерите са се изкатерили с алпийска техника и са взели птицата от гнездото. Малкото още не можело да лети и е било напълно беззащитно, въпреки, че е доста едро като размери – около 50 см. Въпросната двойка е излюпила само едно малко тази година. В бързината похитителите на защитената птица са изоставили на дървото въжета и друга катерачна екипировка. На мястото са открити и следи от високопроходим автомобил и човешки стъпки. Представителите на БДЗП подадоха своевременно жалби до местната полиция в Тополовград и до РИОСВ – Стара Загора. Полицейски екип направи оглед на мястото още вчера. В момента се водят следствени действия по случая. „Това е второто малко царско орле, което изчезва тази година”, съобщи Димитър Дмерджиев от БДЗП, който отговаря за опазването на вида по проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол.



„Преди около 10 дни от гнездо, което се охранява от нашите колеги от „Зелени Балкани”, също изчезна едно малко, като причината не бе установена”, допълни Димитър Демерджиев. Той обясни, че охраната, която БДЗП организира, е с цел ограничаване на човешкото безпокойството за застрашените птици (селскостопански дейности, силен шум, преминаване на хора и машини в близост до гнездото), а не срещу престъпни действия.



„Припомняме, че ограбването на гнезда от соколари е една от основните причини за трагичното състояние на популацията на ловния сокол, който е на ръба на изчезването в България”, коментира Светослав Спасов, ръководител на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол.



Ограбването на гнезда на диви птици се счита за престъпление по Наказателния кодекс на Република България. Според Чл. 27 в, алинея 4 от НК, „който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни без необходимото за това разрешение, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба от 1 000 до 5 000 лева и с компенсиране на нанесените щети”.



Всички дневни и нощни грабливи птици са защитени от закона в България, а царският орел е и световно застрашен вид. Ако разполагате с информация по случая, моля да се свържете с представителите на БДЗП на телефон 0878 599 376 или на 02 846 59 19.
У нас / Екология


ОЩЕ НОВИНИ 

Зелена светлина за 4 екопроекта на Русе
БТА - 17 Ноември 08:50
Четири проекта на община Русе, свързани с околната среда, са били одобрени през изминалата седмица, съобщиха от местната администрация.
У нас / Екология
 
Наложиха екопредписания на ”Кремиковци”
БТА - 21 Октомври 14:13
Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в София е предписала на дружеството “Кремиковци“ да бъдат предприети всички мерки за обезопасяване при поетапно спиране на съоръженията в...
У нас / Екология
 
Столични райони се оплакват от незаконно сметище
БТА - 19 Октомври 13:09
Инициативен комитет на хора от районите Нови Искър и Връбница заплаши с гражданско неподчинение, ако не бъде изчистено незаконното сметище с опасни отпадъци край село Доброславци.
У нас / Екология
 
Изсичането на горите най-сериозният проблем на БГ природата
БТА - 08 Октомври 12:07
Проучване сочи, че изсичането на горите е най-сериозният проблем на българската природа. Тази причина са посочили 73,6 на сто от запитаните.
У нас / Екология
 
Градят еко къща по стар дюлгерски обичай
БТА - 01 Октомври 14:19
Необикновена екокъща строи край белоградчишкото село Чифлиците архитект Георги Георгиев, видя репортер на БТА.
У нас / Екология
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
Един истински „смарт“ телефон
Новият Sony Xperia Z1 – смартфон за фотографи и не само…
Смарт телевизор Samsung = 100% забавление у дома
Ще се влюбите… в своя смарт телевизор
Богат звук с 3D дълбочина от Samsung AirTrack HW-F450
Удължен е конкурсът за 130-метровия паметник на Левски
Забавлявайте се повече със Samsung Blu-ray HDD
„Кариера в България. Защо не?“ – статистика, тенденции, нагласи за професионалното и лично развитие в България
Samsung UE40F6670 - изключителен 3D LED телевизор
Меркурий, Венера и Юпитер ще танцуват на небето

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « април 2024  
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.