Кой е най-големият риск за сигурността
БТА - 13 Ноември 08:16
Глобалното забавяне на икономиката, предизвикано от финансовата криза, е най-голямата заплаха пред сигурността в света, защото стотици милиони хора ще обеднеят и ще бъдат обзети от недоволство. Това гласи доклад на Оксфордската изследователска група (Oxford Research Group - ORG), цитиран от Ройтерс. Увеличаването на безработицата и рухващите пазари ще засилят бедността и глада, а здравето на хората ще се влоши в развиващите се страни, където няма социална сигурност, се казва в годишния доклад на ОИГ за оценка на сигурността в света. Това ще породи недоволство и ще доведе до надигане на радикални и насилнически движения, които ще трябва да бъдат обуздавани със сила. Според авторите на доклада първи признаци за тази тенденция са социалните бунтове в Китай и маоисткият бунт в Индия.
“Изправени сме пред най-дълбоката икономическа криза от две поколения“, прогнозира Пол Роджърс, консултант на ОИГ и преподавател в университета в Брадфорд. “Можем да реагираме или като глобална общност, или като малка група от богати и силни държави“. Досега богатите страни полагат усилия да подобрят финансовото сътрудничество, но това не се отразява на бедните страни, отбелязват експертите от ОИГ. “Вместо това трябва да се извършат фундаментални икономически реформи, които да преодолеят разделенията между бедни и богати, разраснали се през последните три десетилетия“, пише Роджърс. Други фактори, които подкопават сигурността в света, са климатичните промени, надпреварата за енергийни ресурси и тенденцията влиятелните елити да поддържат сигурността с военна сила. Оценката за Ирак е, че ако при управлението на Барак Обама догодина САЩ ускорят изтеглянето на войските си и Вашингтон поеме по-големи ангажименти да помогне на района, може да настъпят положителни тенденции. Но ако правителството на Обама засили военното присъствие на САЩ в Афганистан, войната може да се разрасне, прогнозира ОИГ.
Икономика / Бюджет


ОЩЕ НОВИНИ 

Русия ще предостави $1 млрд. на МВФ
БТА - 20 Ноември 13:48
Икономика / Бюджет
 
Повече публични инвестиции в бюджета за 2009-а
БТА - 19 Ноември 11:37
Повече средства за инвестиции в инфраструктура, социални разходи, образование и здравеопазване предвижда законопроектът за Държавния бюджет за 2009 г., който парламентът обсъжда на първо четене.
Икономика / Бюджет
 
Барозу поиска извънредни мерки
БТА - 17 Ноември 15:26
Икономика / Бюджет
 
МВФ поиска 100 млрд. долара
БТА - 17 Ноември 08:45
Икономика / Бюджет
 
По-тежък удар и от 11 септември
БТА - 14 Ноември 16:53
Икономика / Бюджет
 
ЕК одобри антикризисните планове на Италия и Финландия
БТА - 14 Ноември 14:55
Икономика / Бюджет
 
търси в новини


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ В картинки
Един истински „смарт“ телефон
Новият Sony Xperia Z1 – смартфон за фотографи и не само…
Смарт телевизор Samsung = 100% забавление у дома
Ще се влюбите… в своя смарт телевизор
Богат звук с 3D дълбочина от Samsung AirTrack HW-F450
Удължен е конкурсът за 130-метровия паметник на Левски
Забавлявайте се повече със Samsung Blu-ray HDD
„Кариера в България. Защо не?“ – статистика, тенденции, нагласи за професионалното и лично развитие в България
Samsung UE40F6670 - изключителен 3D LED телевизор
Меркурий, Венера и Юпитер ще танцуват на небето

АРХИВ НА ЗАГЛАВИЯТА
« « март 2024  
П В С Ч П С Н
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

за реклама | обратна връзка | потребителско споразумение | добави сайт | какво ново | Мобилна версия Copyright © 2016 Dir.bg. All rights reserved.